inclusief Circulaire identiteitsvaststelling met werkinstructies voor medewerkers Burgerzaken (uitgevoerd door dé deskundige op dit gebied Ronald Belser)
Tijdens de Identity Week Europe is het nieuwe model van het Nederlandse paspoort en identiteitskaart 2024 gepresenteerd. Het nieuwe model is in lijn met (inter)nationale standaarden, wet- en regelgeving en bevat nieuwe echtheidskenmerken. Het nieuwe model wordt op 30 september 2024 ingevoerd. Samen met u nemen wij de nieuwe echtheidskenmerken door die noodzakelijk voor u zijn om een goede controle uit te kunnen voeren. Ook worden de werkprocessen aangepast en kunnen er tijdens de overgangsperiode geen spoedaanvragen worden ingediend. Als medewerker van de Afdeling Burgerzaken is het noodzakelijk dat u bekend bent met de meest actuele echtheidskenmerken van de laatste modellen van het Nederlandse paspoort, de Nederlandse identiteitskaart en de documenten voor vreemdelingen; inclusief de BREXIT documenten. Kent u die echtheidskenmerken allemaal?
Daarnaast heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: BZK) op 30 mei 2022 een brandbief naar alle colleges van Burgemeester en Wethouders verzonden. Met deze brandbrief wil BZK meer duidelijkheid en uniformiteit t.a.v. het vaststellen van de identiteit van burgers.
Doel van deze cursus
De deelnemers hebben na afloop van deze trainingsdagen inzicht gekregen in alle echtheidskenmerken van de geldig in omloop zijnde wettelijke identiteitsdocumenten. De wijzigingen in de diverse documenten zullen met de deelnemers doorgenomen worden. U gaat op een interactieve wijze de voormalige documenten en de huidige documenten met elkaar vergelijken en beoordelen. U weet aan het einde van de training ook hoe fraudeurs te werk gaan bij het plegen van identiteitsfraude.
Ook bent u aan het einde van de training bekend met de Circulaire identiteitsvaststelling. Dit is ook noodzakelijk omdat het ministerie van BZK signalen binnenkreeg dat sommige gemeenten het belang van het vaststellen van iemands identiteit en de kans op fraude onderschatten.
Opzet cursusdagen
Deze cursus begint met een ééndaagse training waarbij de nieuwe modellen besproken zullen worden. Na de ééndaagse basistraining stellen wij u in de gelegenheid om ook de gevorderden training te volgen. U bepaalt dus zelf of u kiest voor de ééndaagse cursusdag dan wel voor de bijwoning van de twéédaagse bijeenkomst.
Data van uitvoering
De basis cursusdag wordt dit jaar uitgevoerd op onderstaande dagen en plaatsen:
- Dinsdag 3 december te ‘s-Hertogenbosch bij Seats2Meet, Stationsplein 161, 5211 BP ’s-Hertogenbosch
- Donderdag 5 december te Amersfoort bij Seats2meet, Stationsplein 49, 3818 LE Amersfoort.
Deze gevorderden cursusdag wordt dit jaar uitgevoerd op onderstaande dagen en plaatsen:
- Dinsdag 10 december te ‘s-Hertogenbosch bij Seats2Meet, Stationsplein 161, 5211 BP ’s-Hertogenbosch
- Donderdag 12 december te Amersfoort bij Seats2meet, Stationsplein 49, 3818 LE Amersfoort.
Inhoud dagen
Basisdag (dagdeel 1 en 2)
In de ochtend ligt het accent op het herkennen en controleren van de echtheidskenmerken van de bij de Wet op de Identificatieplicht genoemde documenten, waaronder de nieuwe Nederlandse documenten. Dat betreft de echtheidskenmerken van het nieuwe model paspoort en identiteitskaart
In de middag zal mede aandacht besteed worden aan de verschillende manieren waarop fraude kan plaats vinden en zal profiling een belangrijk onderdeel zijn.
Gevorderdendag (dagdeel 3 en 4)
Hierin wordt de basiskennis van de diverse papiersoorten besproken en van de in waarde documenten gebruikte druktechnieken. Met deze kennis kunnen (digitale)reproductietechnieken, welke vaak gebruikt worden in valse- c.q. vervalste reis-, verblijfs-, identiteits- en brondocumenten, worden onderkent.
Duur, tijdstip aanvang van deze cursusdagen
Deze cursusdag(en) bestaat(n) uit 2 of 4 dagdelen. De tijden zijn van 09.30 uur tot 16.30 uur.
Uw docent
U maakt kennis met dé deskundige op dit gebied, de heer W.R. Belser. Ronald Belser is adviseur bij de Nederlandse overheid op het gebied van reis-, verblijfs-, identiteits- en brondocumenten. Vanwege zijn kennis heeft hij namens Nederland ook zitting in diverse Europese en VN werkgroepen.
Investering
De kosten die verbonden zijn aan het bijwonen van één dag bedragen € 425,00 per deelnemer.
De kosten die verbonden zijn aan het bijwonen van beide dagen bedragen € 795,00 per deelnemers.
Het bedrag is exclusief BTW. Aan het begin wordt het naslagmateriaal uitgereikt.
Aanmelding cursus
Dat kan heel eenvoudig. Vul het aanmeldformulier op deze pagina in of stuur een e-mailbericht naar johanvandenbroek@burgerenpubliekszaken.nl en vermeld daarin:
- met hoeveel personen u komt én
- naar welke datum uw voorkeur uitgaat.